Mielőtt kérdést írnál ide a fórumra, vedd a fáradtságot légyszíves, hogy elolvasod/átnézed ezt a posztot. Itt mindent megtalálsz az alapoktól hogyan válogasd/szereld össze a Ryzenes configod. Lentebb megtalálod a lejátszási listákat az adott alkatrészekkel amikre szüséged van vagy szükséged lehet (alaplap, processzor, ram, videókártya, ház, táp):
8on180wsc8741.png


Ezeken a linkeken találhatsz néhány konfigot amit példaként állítottunk össze:

Belépő setup --> netezésre, filmezésre, mindennapos használatra

Kezdő gaming setup --> 1080P/FullHD Gaming [Medium, High esetleg Ultra] + az eddigiek

Haladó gaming setup --> 1080P/FullHD Gaming [High, Ultra] vagy 1440P/QHD/2K Belépő szint

Mindenre IS setup --> 1080P/FullHD Gaming [High, Ultra] vagy 1440P/QHD/2K Belépő szintAmennyiben mégis olyan kérdésed lenne amire itt a poszton belül nem találsz megoldást, ezen az oldalon tudod feltenni a kérdésedet a közösségnek.Milyen alkatrészekre van szükségem és miért? --> Itt láthatodMegfelelő minőségű és teljesítményű a tápom a konfigomhoz? Megbízható táp választáshoz egy kis segítség --> Itt láthatod

Kíváncsi vagy a konfigod várható fogyasztására? Akkor használd a pcpartpicker kalkulátorát és a végeredményre számolj rá 150-200W-ot a biztonság kedvéért: https://pcpartpicker.com/list/

Milyen SSD-t vegyek?:
Gamingre normál satásat, videóvágásra/munkára M.2-est. Mind a két esetben javasolt az 1 terrás darabok választása a teljes olvasási és írási sebesség eléréséhez.

Mi az a bottleneck?:
Röviden szűk keresztmetszet ami megfoghatja a géped. Amennyiben 10% ALATTI értéket kapsz a kalkulátorban egy adott párosításhoz az használható. Melyik procihoz melyik videókártyát vegyem/használhatom? Ezen a linken találsz egy kalkulátort amivel megnézheted hogy van-e bottleneck-ed: https://pc-builds.com/calculator/

Amennyiben mégis eltérnél a javasolt lapoktól itt találsz egy vrm listát az AM4-es lapokkal, hogy tudd melyik procit melyik lapba lehet beletenni vagy hogy az általad választott lapban lehet-e tuningolni az adott procit: VRM Tier list AM4

Ezen a linken pedig találhatsz egy alaplap összehasonlító táblázatot szintén AM4-es lapokkal: Itt láthatodAz adatbázis prioritás szerint a következő sorrendben van:

Chipset: X570 ---> X470 ---> X370 ---> B450 ---> B350 ---> A320

Mint Méret: E-ATX ---> ATX ---> mATX ---> ITX ---> Thin ITX

Mint Márka (ABC sorrendbe): Asrock -> Asus -> Biostar -> ECS -> Gigabyte -> MsiMilyen chipset kell nekem?

Húzás/tuning "kompromisszumok nélkül" --> X570, X470, X370


Persze minden esetben szükséges a megfelelő mennyiségű és minőségű VRM ellenőrzése a vásárlás előtt! Sajnos nem minden X-es lap lett "overkill" módon tervezve és méretezve de semmi vész a VRM tier list segít neked a választásban.

Enyhe húzás/tuning --> B450, B350

Ezeknél a lapoknál is ellenőrizni kell a VRM-et hogy legyen megfelelő mennyiségű és minőségű a processzor szükségleteihez mérten. Vannak nagyon masszívan méretezettek köztük.Amennyiben összeraktad/rakattad a gépet, itt vannak a következő lépések mint bios update pendrive ról (ha nem lenne gen 2 vagy gen 3 kompatibilis a lap amit kinéztél) bios beállítások, Windows install, SSD optimalizálás, Debloader, Proci tuning/Offset, VGA Tuning (Undervolt) --> Itt láthatod


Olcsó és megbízható Windows 10 retail kulcs: Software-codes link eBay link

Kábelek, portok, csatlakozók, stb. :
ATX12V Foglalat: A +12V forrása amely a CPU-t (processzort) látja el árammal, és ahova a kábel a tápegységből be van dugva.

ockjyxke0d741.jpg
Balról jobbra -> 4-pin, 8-pin, 4-pin + 8-pin, 8-pin + 8-pin​Ez a foglalat lehet alapértelmezett 4 pin-es ATX12V (alap, és alacsony áramigényű alaplapoknál)

vagy 8 pin-es EPS12V (mainstream alaplapoknál)

vagy a 4 és 8 pin-es csatlakozók kombinációja (felsőkategóriájú alaplapoknál)

vagy akár kettő 8 pin-es csatlakozó (fanatikusoknak készült alaplapoknál)VRM fázisok:

Összes mennyiség: A fő VRM sínek összes fázisa, azaz a CPU VCC + SoC (System on Chip) VCC.

CPU VCC: Megmutatja a CPU (központi feldolgozó egység) feszültséget ellátó fázisok számát.

SoC VCC: Megmutatja a fázisok számát, amelyekkel kizárólag a SoC (System on Chip) táplálja.Fő VRM-alkatrészek:

MOSFETs - CPU VCC (fázisonként): Megadja a MOSFET márkáját és modelljét, amelyet a CPU áram ellátására használnak.

MOSFET - SoC VCC (fázisonként): Megadja a MOSFET márkáját és modelljét, amelyet a SoC áram ellátására használnak.

MOSFET hűtőborda: Azt jelzi, hogy a MOSFET-eknek, vagy csak azoknak egy részénél vannak-e hűtőbordak, vagy sem.

Induktorok és kondenzátorok: Általános tudnivalók az alaplapon alkalmazott induktorok és kondenzátorok típusairól.DIAGNOSZTIKA:

Két számjegyű hibakeresési kód: Azt jelzi, hogy az alaplapon van-e két számjegyű hibakeresési LED-kijelző vagy sem. Néhány alaplapon csak az alaplapi LED-ek vannak a P.O.S.T számára.

(bekapcsolási önteszt) állapot (CPU / DRAM / VGA / BOOT), míg néhányukban mindkettő rendelkezik. Néhányuknak van további speciális LED-es kijelzői is (XMP, GPU, merevlemez stb.).

A LED jelzőfények részleteit a az alaplap manualjában vagy az interneten találod meg.

0t5htnlcgo741.jpg
Baloldalt a két számjegyű LED kijelző, jobb oldalt az alaplapi indikátor LED-ek.​Külön köszönet u/Linexy313-nak a képért, u/slejmur-nak a post tartalmáért és persze nem utolsó sorban u/Dream__HUN-nak a segítségért.