Guest viewing is limited
  • You have a limited number of page views remaining
  • 5 guest views remaining

Segítség Kérés Fedora 36 Magas CPU Használat

Currently reading:
Segítség Kérés Fedora 36 Magas CPU Használat

Status
This thread has been closed.

STR4Y

Új tag
LV
0

Üdv mindenkinek!
Egy kis helpre lenne szükségem.
Teljesen új vagyok linuxon, és nem értek valamit.
Amikor nem megy youtube video, akkor a cpu használat teljesen rendben van. (A cpu-m egy i5-4690K, 12GB ram, 1050Ti)
(Csatolok képeket is.)
Na már most amikor youtube videót nézek felugrik a cpu 50+%-ra. És változóan ugrál. Néha még a 100% is megesik 1-2mp-re.
Utána olvastam a dolgoknak azért, de így sem jutottam dűlőre a dologgal.
Ugye kell az RPM fusion ami meg is van.
Ezeket csináltam meg:
1->sudo dnf install \
Please, Log in or Register to view URLs content!
-E %fedora).noarch.rpm

2->sudo dnf install \
-E %fedora).noarch.rpm

3->sudo dnf update --refresh

Ez le is futott hiba nélkül.

Még keresgéltem, és olyat találtam hogy "hardware acceleration". Ezt bekapcsoltam/megnéztem hogy alapból be van e, a Firefox, Chromium és Brave böngészőkben is de mindenhol be volt kapcsolva, azonban ennek ellenére is megtekerte a cpu-t egy youtube videó. (Nem volt 30+oldal megnyitva, csak egy videó)

Még annyit találtam hogy kell elviekben az "ffmpeg-libs", ezt is megcsináltam.

Utána még annyit megpróbáltam hogy az említett böngészőkből kipróbáltam a flatpak verziókat is de ez sem segített.

Esetleg valaki tudna benne segíteni?

Az esetleges válaszokért előre is nagyon hálás vagyok! ^^

Attachments

• Amikor nem fut youtube video.png
    Amikor nem fut youtube video.png
    292.9 KB · Views: 20
  • Amikor fut egy yt video.png
    Amikor fut egy yt video.png
    697.1 KB · Views: 21

nimozero

Új tag
LV
0

Hali!
Ez nagyjából minden distron jelentkező probléma, én debianen szívtam vele 2-3 napot mire rájöttem. Először is, a youtube nagyjából tojik rá milyen codec hardveres gyorsítását támogatja a vidikarid, és a támogatottakat se előszeretettel gyorsítja linux alatt.
Intel GPU-hoz van létező megoldás:

Érdemes azonban átolvasnod ezt az írást nvidia gpu mellett is, hátha működik. Fontos lépés az "enhanced h264ify" böngésző plugin telepítése, én ezzel kezdeném a helyedben mert a VP9, VP8 (ezek a VA-API-k, amik nem igen mennek semelyik gpu-val linux alatt) és egyéb youtube által használt codecek futását tilthatod le, a h264-gyel meg valószínűleg megbírkózik az nvidia GPU is miután mindent jól beállítottál a böngészőben.
Remélem érthető amit írtam, de dióhéjban: kalap trágya a hardware acceleration böngészőkben, valszeg a te esetedben csak a h264-es forrásnál működik -ha működik-

STR4Y

Új tag
LV
0

Ez most azért segített köszönöm szépen.
Pár képet csatolok azért.
Végre intel-gpu-top-ban nem látom hogy tekerné a cpu-t.
Viszont valamiért a video decode az csak "Software only. Hardware acceleration disabled" opción marad. nem akar változni.
kipróbáltam most a chrome-al, ezzel próbáltam terminálból indítani -> google-chrome-stable --use-gl=desktop

Így most olyan 20-30% felett nem pörög a cpu, szóval ezer hála.
Az enhanced h264ify extension nem jött be nálam, de egy próbát megért, haveromnak bevált :D úgy hogy azt is köszönöm ^^
Please, Log in or Register to view quote content!

Attachments

• intel-gpu-top.png
    intel-gpu-top.png
    41.4 KB · Views: 4
  • chrome.gpu.png
    chrome.gpu.png
    68.4 KB · Views: 4

nimozero

Új tag
LV
0

Na, szuper!
Az intel_gpu_top azért nem csinál semmit, mert ahogy írtad 1050ti van a gépben, tehát ott csak akkor látnál mozgást ha átváltanál az integrált Intel GPU használatára.
Chrome alapú böngészők méginkább totálkárosak ha hardware accelerationről van szó, ehhez is van guide ami vagy működik vagy nem:

Nekem nem működött, de alapvetően a régi intel GPU miatt, ezért firefoxra váltottam. Simán elképzelhető, hogy nvidia alatt jó lesz. Böngészőt viszont muszáj lesz --use-gl=desktop, illetve egyéb,a cikkben jelölt paraméterrekkel indítani az accelerationhez, viszont ahhoz is van leírás ott hogyan lehet ezeket defaulttá tenni, hogy ne terminálból kelljen mindig megnyitni a böngészőt.

Aztán amiért javasoltam a h264 plugint, azt a youtube videó statok között látod a mellékelt képen. A codecs sor úgy kezdődik, hogy "vp09" ez a VP9-es kodek, amire ugye utaltam, hogy ez okozza a bajok nagy részét. Ha nem sikerül rávenni a GPU-t hogy ezeket a VA-API kodekeket dekódolja, akkor bármit csinálhatsz, a proci fog csak kűzdeni az életéért :D
1659083174308.png

STR4Y

Új tag
LV
0

Fire Fox alatt még ezt állítottam true-ra:
media.hardware-video-decoding.force-enabled
valamiért false volt alapból :/
De most legalább nem ugrik akkorát a cpu, mármint amit látok htop-ban.
Az első helped is sokat segített már, mivel azzal normalizáltam olyan 20-30 közé, de volt hogy néha kicsapta magát egy hosszabb video (1-2 órás) alatt 40-re vagy fölé (és elég ritkán), de ez csak 1-2 mp volt max, aztán vissza állt 20-30 közé. Most hogy ezt a fent említett cuclit átraktam true-ra, igaz 25-30 lett a használat, de 30 fölé legalább nem megy.
Chrome-ot hagytam mert borzalmas volt :D Össze vissza mókoltam mindent IS de semmit nem értem el vele. Marad a róka koma ^^
Még egyszer köszönöm a helpet <3 sokat segítettél, mert esküszöm kétségbe voltam már lassan esve :D win alatt jó ha volt 10% a cpu usage egy videó alatt.
Most hogy váltottam linux-ra azt hittem a cpu-nak van valami baja, de ameddig nem muszáj nem akarok megválni tőle, hozzám nőtt mint zöld szín a levélhez.
Please, Log in or Register to view quote content!

Attachments

• Screenshot from 2022-07-29 11-31-34.png
    Screenshot from 2022-07-29 11-31-34.png
    59.3 KB · Views: 1
Status
This thread has been closed.

Users who are viewing this thread